کارگاه علم، آموزش، نوآوری در سده 21 برگزار شد
نشست تخصصي نوآوري دانش قرن بيست و يكم روز چهارشنبه 5 دي ماه در سالن فردوسي دانشكده ادبيات و علوم انساني دانشگاه خليج فارس برگزار شد.
در اين نشست تخصصي دكتر خداكرم سليمي فرد عضو هيات علمي دانشگاه خليج فارس با اشاره به موضوع نسلهای جمعیتی و روندهای آموزش در دهه دوم سده 21 گفت: بازخوانی دوره های نسلی جمعیت از جنگ جهانی دوم، نسل فراموش شده سالهای پایانی سده نوزده، سپس نسل جنگ جهانی نخست و سالهای آغازین سده بیستم، آنگاه نسل خاموش و زادگان پیش از جنگ جهانی دوم که همان نسلی هستند که بیشترین شمار اختراعات آغاز سده بیستم در دوره آنان انجام شد، سپس نسل شكوفايی زایش در سالهای پس از جنگ جهانی دوم و آنانی که تا دهه 1960 به دنیا آمدند.
دكتر سليمي فرد ادامه داد: پس از آن نسل GenX است که زاده شدگان دهه 1960 تا دهه 1980 هستند. اینها نخستین نسلی هستند که نیازمند یادگیری کاربرد برخی از فناوریهای نوین، از فرزندان یا نوه های خود هستند. پس از آن نسل GenY یا نسل هزاره که زاده شدگان در سال های پایانی سده بیستم هستند و دوره شکوفایی فناوری اطلاعات و به ویژه اینترنت همزمان با زایش آنان است. پس از آن نسل GenZ هستند که در دهه نخست سده بیست و یک به دنیا آمده اند و اینک کاربران اصلی و پرکار دنیای مجازی می باشند.
در ادامه اين نشست دكتر مالك عظيم انور پژوهشگر برجسته دانشگاه اوهایو آمریکا در خصوص برنامه آموزشی STEM توضيحاتي ارايه و گفت: حوزه های دانشی علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات مهم هستند زیرا جهان و زندگی انسان بر روی زمین به آنها وابسته است. بنابراین، آموزش و دانشگاه باید بتواند این حوزه های دانشی را به شیوه ای اثربخش آموزش دهد و از سوی دیگر، فراگیر و دانشجو باید چنان به یادگیری در این چهار حوزه دانشی برانگیخته شده باشد، که خواهان یادگیری بیشتر، بهتر، و ژورفتر باشد.
وي افزود: برنامه آموزشیSTEM با هدف یکپارچه سازی آموزش علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات در آمریکا و سپس هند و برخی دیگر از کشورها تعریف و اجرا شد. این برنامه تلاش دارد تا آموزش این چهار حوزه دانشی را به شیوه آموزشی تیمی و یکپارچه اجرا شود تا فراگیر همزمان و در یک چارچوب آموزشی یکپارچه و هدفمند و با فعالیت در تیمهای فراگیرنده، به فراگیری بپردازد. در این روش، محتوای آموزش بر اساس خواست و پرسشگری فراگیران و با همیاری آنان تولید و به رهبری آموزش دهنده (استاد) به فراگیران ارائه می شود. بخشی زیادی از محتوای آموزش را فراگیران تهیه می کنند.
دكتر مالك عظيم انور در خصوص تجربه های موفق بکارگیری برنامه آموزشیSTEM در هندوستان و همچنین استفاده از برنامه راتبه اوباما-سینگ مطالبي عنوان نموده و توضيح داد كه . این برنامه آموزشی در هندوستان توانسته است دانش آموزان دبیرستانی و سالهای آغازین دانشگاه را به یادگیری بهتر علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات برانگیزد و اين برنامه آموزشی به فراگیران روستایی و بخشهای محروم هندوستان کمک کرده است تا افرادی موفق و برجسته در هر یک از حوزه های یاد شده باشند.