شنبه ٣٠ فروردين ١٤٠٤

صفحه اصلی > رخدادهای اینده 
اخبار > روز جهانی تنوع زیستی (Biodiversity)


  چاپ        ارسال به دوست

روز جهانی تنوع زیستی (Biodiversity)

سازمان ملل متحد در راستای افزایش آگاهی عموم و بالا بردن سطح درک مردم نسبت به مسائل مربوط به تنوع زیستی، 22 مه ( اول خرداد) را به عنوان روز جهانی تنوع زیستی اعلام کرده است. شعار روز جهانی تنوع زیستی سال ۲۰۱۷ ، تنوع زیستی و توریسم پایدار انتخاب شده است.

کشور ایران از نظر بهره مندی تنوع زیستی رتبه پنجم را در سطح جهان داراست و 8 هزار گونه گیاهی وجود دارد که هزار و 727 گونه انحصاری آن متعلق به ایران است. 250 تالاب و 35 تالاب تحت عنوان بین المللی در کشور وجود دارد و پرندگان ایران معادل کل گونه های پرنده در قاره اروپاست و جنگل های انبوه شمالی ایران آخرین بازمانده از جنگل های هیرکانی درجهان است.

 



 


علل غنای تنوع زیستی (Biodiversity) ایران

1-  واقع شدن یک منطقه خشک با دو سیمای بیابانی و کوهستانی

2- دو رشته کوه زاگرس و البرز فلات ایران را محصور کرده است.

3- شکل گیری رودخانه های بزرگ و کوچک که به نوبه خود تشکیل تالاب ها و دریاچه های آب شیرین، لب شور و  شور که 80 % تیپ های تالابی در ایران دیده می شود.

4- ایران جزء اقلیم پالئارکتیک ( شامل اروپا و آسیا به غیر از هندوستان و جنوب شرق آسیا) می باشد، ولی به علت وسعت زیادش حد جنوبی آن به اقلیم پالئوتروپیک می رسد به طوریکه آخرین حد پراکنش جنگلهای مانگرو در سواحل جنوب دیده می شود.

پروانس فرعی آذربایجان یکی از مراکز فعال گونه زایی در تمام آسیای غربی است. همچنین خراسان، فارس، کرمان و کردستان هر یک از سطح بوم زادی قابل توجهی برخوردارند. پروانس هیرکانی (جنگلهای شمال) جزیره ای باستانی باقیمانده (رلیک) از جنگلهای مزوفیل دوران سوم است که در فلور ایران و تورانی محاصره شده است. علاوه بر این گونه های بومی(آندمیک) وسیع ترین رویشگاه را در ایران دارند. متنوع ترین و پر جاذبه ترین تنوع پوشش گیاهی در تمام کشورهای جنوب غربی آسیا دارد و شمار گونه های آن به حدود 10000 گونه می رسد.

7- از نظر فون جانوری هم از پالئارکتیک و هم از آفروتروپیکال( شبه جزیره عربستان ، مرکز و جنوب قاره آفریقا) و ایندومالایا ( شبه قاره هند و جنوب شرق آسیا) برخورداراست. اسکات 8 تیپ زیستگاه عمده برای پرندگان و زارودنی 9 تیپ زیستگاه برای پستانداران ایران ذکر کرده است.

8- سیستم های تالابی متنوع در ایران باعث شده که پرندگان مهاجر آبزی این کشور را به یکی از کانون های عمده مهاجرت، زمستان گذران، تولیدمثل یا تجدید قوا انتخاب کنند. 16 گونه آبزی در خطر تهدید جهانی و منطقه ای در ایران است.

9- ایران سهمی در دریای باستانی سارمات را در خود جای داده است که بقایای آن به صورت دریاچه های بزرگ و کوچک دیده می شوند. مانند ارومیه و مازندران. دریای مازندران به طول 700 کیلومتر که از نظر تنوع و تراکم پرندگان آبزی شهرت جهانی دارد. این دریا تنها زیستگاه ماهیان باستانی خاویاری در خطر انقراض است. البته سواحل خلیج فارس و دریای عمان با جزایر، مانگروها، آب سنگهای مرجانی، مصبها و خورها یکی از غنی ترین مناطق فون آبزیان و پرندگان به شمار می رود.

10- ویژگی های توپوگرافی و اقلیمی و تعارضات آنها از مهمترین عوامل شکل گیری تنوع زیستی در کشور می باشد. ضمنا

الف) ارتفاع 26- متر در سواحل دریای مازندران تا 5650 متر کوه دماوند.

ب) بارندگی 2متر در حوزه خزر تا 10 میلی متر در کویر

ج) اختلاف دما بین 30 تا 40 درجه در طول سال در کشور

واویلوف گیاه شناس روس: ایران یکی از مهمترین 8 منطقه یا مرکز پیدایش گیاهی است.

سوسن چلچراغ به غیر از بخش های کوچکی از ایران و جمهوری آذربایجان در هیچ کجای دنیا وجود ندارد

انسان تنها !!!



٠٩:٣٩ - دوشنبه ١ خرداد ١٣٩٦    /    شماره : ١١٨٧    /    تعداد نمایش : ٤١٥١







ساختار و مراکز دانشگاه

خدمات الکترونیک

لینک های مفید

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت به دانشگاه خلیج فارس تعلق دارد.
آخرین بروز رسانی دی ماه 1397