يکشنبه ٣١ فروردين ١٤٠٤

صفحه اصلی > اخبار 
اخبار > اکران مستند شعله های سبز به کارگردانی سید رضا صافی


  چاپ        ارسال به دوست

اکران مستند شعله های سبز به کارگردانی سید رضا صافی

در راستای فعالیتهای دانشگاه در حوزه مدیریت سبز، اکران مستند شعله های سبز به کارگردانی سید رضا صافی روز یکشنبه 8 دی در دانشگاه خلیج فارس،سالن اجتماعات ابن سینا با حضور مدیران ارشد مجتمع پارس جنوبی،عوامل ساخت مستند، اساتید دانشگاه ومتخصین حوزه زیست محیطی برگزار شد .
این مستند با همت فاز یک پارس جنوبی ساخته شده است و با حضور عوامل و کسانی که در تولید این فیلم نقشی داشتند اکران شد. در آغاز این برنامه سخنرانی مهندس هاشمی مدیر فاز 12 گازی پارس جنوبی ضمن تشکر از همه افراد حاضر در جمع و ضمن عذر خواهی که عواملی که فعالیت اجرایی طرح را به عهده داشتند نتوانستند به دلیل کار های عملیاتی در این جلسه حضور پیدا کنند، گفت : با گسترش صنعت گاز، در قسمت جنوبی بوشهر به عنوان پایتخت اقتصادی انرژی کشور و وجود مشعل هایی که ناشی از فرایند های عملیاتی بود، در ابتدا این حس بوجود آمد که برافراشتگی مشعل ها نشانه اقتدار صنعت ایران است  اما به مرور اتفاق دیگری رخ داد که آنهم آلودگی محیط زیست و از دست رفتن منابع طبیعی بود. با رشد شتابان این صنعت، مساله آلودگی نیز حاد تر شد. اما بدلیل اینکه در آن حوزه ما رقیبی داشتیم که به شدت سعی در برداشت از آن مخازن مشترک داشت راهی جز توسعه میادین گازی نداشتیم و همچنین به واسطه ی شرایط بین المللی که بر منطقه حاکم بود اجازه نمیداد حرکت توسعه این صنعت پر شتاب شود. با فعالیت خوبی که در آن حوزه صورت گرفت اکنون از رقیب منطقه ای فاصله چندانی نداریم. لذا بعد از آن کاری که می بایست انجام دهیم این موضوع است که برای محیطی زیستی که باعث آلودگی آن شدیم فکری کنیم و اولین مرحله در پالایشگاه اول آغاز شد وآن جمع کردن فلر بود که ما امروز برای اکران مستند آن در دانشگاه خلیج فارس حضور داریم.
مهندس هاشمی افزود: صرف نظر از بخش هنری که در تولید فیلم وجود دارد در بطن آن بیانگر ابعاد بسیار مهمی است. در بخش اول، ابعاد زیست محیطی ناشی آلودگی موجود در منطقه است که بر اثر وجود صنعت گاز و پتروشیمی بوجود آمده و در بخش دیگر بعد فنی بود که در واقع برای اولین بار در دنیا اتفاق افتاد و اشاره ای  به لزوم حذف فلر از این صنعت بزرگ دارد.
این اتفاق برای اولین بار در سطح دنیا است که بخشی از فرایند عملیات پالایش، پالایشگاه اول را چنان تغییر دادیم که به خاموش شدن یکی از مشعل ها منجر شد. بنابراین اکنون این فعالیت، قابلیت الگو برداری و اقتباس در سایر نقاط صنعت گاز نیز دارد و اقدامی بسیار حائز اهمیت است.
در ادامه  دکتر علی محمد صنعتی رئیس پژوهشکده خلیج فارس به عنوان سخنران بعدی این نشست ضمن تشکر از مهندس هاشمی که بزمینه تهییه این مستند را در راستای حفاظت از محیط زیست فراهم کردند گفت: منطقه پارس جنوبی وضیعت خوبی از نظر مالی و انرژی برای استان بوشهر و کشور ایران ایجاد کرده است، اما آلودگی های زیست محیطی نیز وجود دارد، تحقیقاتی که در ارتباط با اثرات زیست محیطی این صنایع، ایجاد شده است که بخشی را بصورت اختصار بیان خواهم کرد. پژوهش هایی در زمینه تاثیرات فلزات سنگین که از طریق هوا و جریانات دریایی وارد این منطقه شده است صورت گرفته است و همچنین تحقیقاتی دیگر از تاثیرات اتمسفر و هوایی که فلرها بر روی گیاهانی که در منطقه کاشت شده بود انجام شده است که نتایج تحقیقات نشان می دهد هرچند در گیاهان هرچه از ریشه به سمت برگ ها میرویم مقدار فلزاتی که از زمین می گرند کمتر می شود و یکی از فرضیه های ما این بود. که برگه های گیاهان آلودگی کمتری داشته باشند. ولی متاسفانه در این پژوهش نتایج برعکس شده بود یعنی ما مقداری برگ گیاهان در فضای سبز منطقه بصورت نمونه برداشتیم و پس از آزمایش مشخص شد مقدار فلزاتی که در آنها وجود دارد زیاد است و خیلی بیش تر است به نسبت ریشه و تنه و حتی مقایسه کردیم با برگ هایی که شسته شده بود ، اما متاسفانه در برگ های شسته شده نیز میزان آلودگی قابل توجه بود .
دکتر صنعتی افزود: پژوهش های دیگری در مورد میکرو پلاستیک ها انجام دادیم که آنهم با منطقه عسلویه مقایسه کردیم و در این پژوهش از وجود میکروپلاستیک در دستگاه گوارش و بافت ماهیچه ای ماهی ای به نام کیریپفورک شاهد بودیم. شاید برای شما این سوال به پیش بیاید که صنایع موجود در عسلویه میکرو پلاستیک تولید نمی کنند. اما آلودگی که از طریق پلاستیک ایجاد شده است مستقیما به صنایع مرتبط نیست بلکه به علت حضور پرسنل مستقر در آن صنایع است، که باعث می شود پلاستیک وارد رسوبات شده و پس از آن وارد چرخه حیات شود. راه برون رفت از این مساله حرکت به سمت مدیریت سبز است. و ما باید به سمت سبز شدن به مرحله ای برسیم که آلودگی کمتری را وارد محیط زیست کنیم.
سید رضا صافی با بیان این موضوع که  قرار بود رونمایی از این فیلم بلافاصله بعد از تولید در اولین سالگرد خاموش سازی فلر در سال 1397 انجام شود که متاسفانه به دلیل مشکلات و تغییر مدیریت هایی که رخ داد انجام نشد.
در ادامه این نشست پس از پخش مستند، حاضرین به بیان سوالات خود با حضور مهندس هاشمی مدیرفاز 12 پارس جنوبی، سید رضا صافی کارگردان مستند و خانم رنجبر بازیگر پرداختند.
در ادامه یکی از شرکت کنندگان سوال خود را به اینگونه مطرح نمود که با توجه به آماری که در پژوهشکده شریف در سال 2015 یا در سال 2016 منتشر شده است ، سالانه معادل 12 میلیارد متر مکعب گاز سوخته می شود و حدود هشت یا نه میلیارد آن گاز فلر است و این حجم بسیار زیادی است ، شما چه افقی برای کاهش فلر ها در پارس جنوبی دارید؟
مهندس هاشمی در پاسخ به این سوال گفت: آمار فلر سوزی بسیار بالا است و ما جایگاه سوم در جهان هستیم و کشور ما به دلیل شرایط خاص و حکم فرما بودن صنایعی که در دست داریم در مجتمع گاز پارس جنوبی، متاسفانه در این خصوص از تکنولوژی به روز برخوردار نیستیم ولی بعد از پایان توسعه فازها که نزدیک به اتمام است تمامی زیر مجموعه های وزارت نفت کاهش فلر را در دستور کار خود قرار داده اند و امیدوار هستیم که به زودی انجام شود و رشد و تغییر عینی دیده شود .
یکی دیگر از حاضرین سوال خود را اینگونه بیان می کند که، جناب آقای صافی که مستند ساز محیط زیست هستند لطف کند و در مورد درخت های کن کارپوست که درختان غیر بوی منطقه هستند و محیط زیست را نابود میکند و ایشان قصد داشتند که مستندی با نام "سرطان سبز" بسازند که خواهش داریم  اطلاعاتی را در مورد آن بدهند و در ادامه در ارتباط با مستند میگویند که در مستند مشخص نبود تعداد فلر ها چه قدر است؟چه قدر کاهش آلودگی ایجاد کردند؟ چه تکنیک هایی برای کاهش فلر ها استفاده کردید؟و اینکه نکانت علمی و فنی که در کار بود برای ما شفاف نبود. و مشخص نیست که چرا باید ما این مقدار گاز را بسوزانیم ؟ و چگونه میتوان پالایشگاهی تاسیس کرد که این گاز فلر سوخته نشود.
آقای صافی در پاسخ به این سوال گفت: در ابتدا به سمت مسیری رفتیم و معرفی نمادین مشعل برای مخاطب عام بود و این واقعیت وجود دارد که مخاطب عام به شدت از آمار گریزان است و میخواهد بداند درام قصه در نهایت به کجا میرسد و اگر این مستند برای مخاطب خاص بود قطعا به سمتی میرفتیم که مسائل را بشکافیم و دانشی که تولید میشود وآن دانشی که تولید شده باید ثبت شود تا برای افرادی که این مسیر را طی می کنند وجود داشته باشد و چه راهی بهتر از تولید فیلم مستند، و این فرمایش ایشان صحیح است و باید بدانیم که مخاطب عام است و فقط برای مسئولین و دانشجویان مهندسی نیست و برای عموم مردم است. در ابتدای این مستند ، فیلم از دیدگاه یکی از مردم عادی شهر شروع میشود و دغدغه های این کار ،زیست محیطی و اجتماعی است.
در تکمیل سخنان آقای صافی، بازیگر این مستند خانم رنجبر مطلبی را اینگونه بیان می کند که: دوستانی که در این سیستم کار میکنند همه در آنجا در حال زندگی هستند و دست به دست هم داده اند و نتیجه این اتحاد این بود که آقای هاشمی این مسئولیت را پذیرفت و این تلاش موجب ایجاد مشعل سبز شد و همه ما برای حفظ محیط زیست مسئول هستیم و همه ی ما باید این شهامت را داشته باشیم که بتوانیم ریسک کنیم و به جلو برویم و ما میتوانیم مشکلات را بازگو کنیم ولی ما به تنهایی نمی توانیم هم مشکلات را بیان کرده، هم راه حل پیدا کنیم و هم راه حل را عملیاتی کنیم .
یکی از شهروندان شهر عسلویه به عنوان سوال آخر مطلب خود را اینگونه  بیان کردند: ما بر سفره ی مشترکی با کشور قطر هستیم و حدود ده یا یازده سال پیش که نارضایتی در مردم ایجاد شد، شهردار بوشهربه عسلویه دعوت شدند و بیان کردند که این سفره با قطر مشترک است و دولت تمرکز کرده بر این سفره که سهم بیش تری نصیب ما بشود و در ادامه با نگاهی به قطر متوجه میشویم که از سرمایه ای که در دست دارند میزبان جام جهانی شدند، بیش ترین سرانه جهان برای هر شهروند تعریف کردند اما من در حوزه محیط زیست این حق را به شما میدهم و اما اگر ما ایده قطر را داشته باشیم نکته اینجاست که برای شهر عسلویه از این امکانات رفاهی استفاده کردید یا نه؟ و امکانات  در اختیار شهروندان آن گذاشتید یا خیر؟
وی در ادامه برخی مشکلات شهر عسلویه را اینگونه بیان می کند: بیمارستان در حالت کلینیک است و تجهزیاتی که اگر مردم به علت این آلودگی ها دچار بیماری شدند برای درمان از آن استفاده شود وجودندارد و شهروندان باید برای درمان هزینه های زیادی را بدهند تا به تهران یا اطراف دیگر بروند آیا این امکانات برای خود شهروندان داده شده یا نه؟ آیا در بحث اشتغال این امکانات در اختیار مردم قرار داده شده است یا خیر؟ و شهروندان این را مشاهده میکنند و آلودگی برای همه وجود دارد به خصوص برای افراد حاضر در عسلویه اما برای اختصاص این امکانات تبعیض قائل می شوند.



١٢:١٣ - سه شنبه ١٠ دی ١٣٩٨    /    شماره : ٢٩٢٦    /    تعداد نمایش : ٥٣٨







ساختار و مراکز دانشگاه

خدمات الکترونیک

لینک های مفید

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت به دانشگاه خلیج فارس تعلق دارد.
آخرین بروز رسانی دی ماه 1397