چهارمین نشست تخصصی در حوزه آب با موضوع: اجتماعی سازی سیاستهای کلی نظام در حوزه آب با همکاری پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع تشخیص نظام، دانشگاه خلیج فارس و اداره کل منابع طبیعی و آبخیز داری استان و با حضور مدیران و متخصصین آب استان روز چهارشنبه مورخ ۲۳ مردادماه در دانشگاه خلیج فارس برگزار شد.
در این نشست دکتر برخورداری معاون پژوهشکده سیاستهای راهبردی مجمع تسخیص نظام گفت: استان بوشهر به لحلظ اهمیت و ویژگیهای که برای کشور دارد اولین استانی است که مجمع تشخیص مصلحت نظام برای اجرای سیاستهای راهبردی در حوزه آب برای انجام طرح اجتماعی سازی این برنامه در نظر گرفته شده است.
معاون پژوهشکده مطالعات راهبردی افزود: مجمع تشخیص به عنوان رکن فرا قوه ای یکی از سیاستهای خودش را در حوزه آب انتخاب کرده است و ما به دنبال همفکری در این زمینه با سازمانها و نهادهای مرتبط هستیم.
ایشان بیان داشت: پژوهشکده تحقیقات راهبردی مجمع با حضور متخصصین نشستهای مختلفی را در دستور کار خود قرار داده و ما به دنبال همکاری با کارشناسان در حوزه آن هستیم.
در این نشست دکتر عبدالمجید مصلح رئیس دانشگاه خلیج فارس ضمن تشکر از مجمع تشخیص مصلحت نظام که آب را به عنوان یک موضوع در بوشهر مطرح کرده است و حضور مدیران و کارشناسان مرتبط با این حوزه در این نشست تخصصی گفت: این جلسه ی ارزشمندی بود که سیاستها، برنامه ها و چالشهای حوزه آب را بخوبی مطرح کرد. البته ما نشستهای مختلفی با گروه های متفاوت ذی نفعان داشته ایم و این حداقل چهارمین نشست تخصصی در این زمینه است که با تنوع شرکت کنندگان و موضوعات خوبی که مطرح شد ازغنای خوبی برخودار بود.
رئیس دانشگاه خلیج فارس در ادامه افزود: اگر ما بتوانیم بخشی از برنامه و بحث هایی که در این نشست مطرح شد حل کنیم کمک بزرگی به جامعه کرده ایم. ولی ما در حوزه سیاستگزاری کارهایی را انجام می دهیم ولی در اجرا بدلیل گستردگی که در مرحله اول در سیاست کلان صورت گرفته با مشکل مواجه می شود و می بینیم که مسائل حل نشده باقی می ماند.
مصلح آسیبهای برنامه زیری را اینگونه بیان کرد:
- ما درتصمیم گیری و سیاستگزاری نظام اولویت بندی مسایل را نداریم و براساس تحدیدها و فرصتها برنامه ریزی نمی کنیم.
- شکاف بین برنامه های بالادستی و سیاستهای اجرایی و عدم پیوند آنها با بخشهای مختلف از دیگر آسیبهای اجرا برنامه است.
- پایش دقیقی از برنامه صورت نمی گیرد. و این مساله کارکردهای برنامه ریزی را با مشکل مواجه می کند.
- از جمله مسایل دیگر می توان به تفکر استراتژیک مبتی بر مزیت رقابتی اشاره کرد. ما در اجرا برنامه می خواهیم همه ی بخشهای جامعه را ببینیم و همه را راضی نگه داریم و این با نگاه مزیتی و اولویت بندی برنامه تعارض دارد و در اجرا آسیب جدی وارد می کند.
- هماهنگی بین نهادی در اجرا برنامه ها وجود ندارد.
- در دنیای پیش رو و رویکردهای دولت مدرن سیاستهای تک موضوعی و حل یک به یک موضوعات اهمت ویژه ای دارد.
- نفوذ پذیری سیاستگذاری بدلیل عدم نگاه یکپارچه به برنامه ها و درگیر نکردن ذینفعان.
ایشان اقزود: ما باید یک یا حداکثر پنج موضوع را انتخاب و تعریف کنیم و با مشارکت همه طرفهای درگیر در موضوعات سطح نفوذپذیری و اجرایی شدن برنامه ها بالا ببریم. ما اینجا با گسست سیاستهای دولت و بین بخشی رو برو هستیم و در لایه های سیاستگزاری و برنامه ریزی ان جی او ها، نهادها و مردم را مشارکت دهیم تا عملیاتی شدن برنامه ها محقق شود. لکن ما هنوز نتوانستیم آب را به عنوان یک دغدغه عمومی در سطح جامعه مطرح کنیم .
نهادهای و سازمانهای ذینفع با مراکز علمی ارتباطی موثری ندارنند و یک بی نیازی کاذبی حول همه مسایل شکل گرفته است. که در عمل؛ انجام کارهای مشترک را با چالش جدی مواجه می کند.
رئیس دانشگاه خلیج فارس ادامه داد: فضای اندیشه ورزی حول محور موضوعات متنوع جامعه شکل نگرفته است و ایده های جدید زمینه ظهور و بروز نتوانسته اند پیدا کنند. ما نیازمند ایجاد فضای نظریه پردازی هستیم و باید محیط های گفتگوی تخصصی و حرفه ای شکل بگیرد. ما بطور جدی به هیچ موضوعی ورود نمی کنیم و این یکی از آسیبهای جدی ما در کار است.
مصلح از اقدامات انجام شده در حوزه آب اشاره کرد و گفت:
- ما طرح سازگاری در زمان کم آبی را ما تهیه کرده ایم و منتظر اجرا هستیم.
- ما پژوهشکده آب را راه اندازی کرده ایم که می تواند با هم افزایی متخصصین خروجی خوبی برای کشور و استان داشته باشد.
- ما آزمایشگاه تحقیقاتی غشا را در زمینه تصفیه آب و سپماند راه اندازی کرده ایم و همکاران کارهای خوبی هم شروع کرده اند و نیازمند حمایت جدی است.
- ما آماده انجام ایجاد کرسی های گفتگو حول محور آب، فاضلاب و تصفیه پسماندها هستیم و در کنار دستگاه های اجرایی می توانیم خدمات مورد نیاز استان را انجام دهیم.
در این نشست متخصصین، کارشناسان نهاد و سازمانها به بیان یافته های پژوهشی، اقدامات انجام شده، راه کارها و پیشنهادات خود را در حوزه آب، سیلابها، آبهای های زیرزمینی، آب های جاری و اطلاعات آماری در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری استان مطالبی ارائه شد که مورد توجه شرکت کنندگان قرار گرفت.